A guide to design and designers in Copenhagen.
Indarbejdelse af brugerkrav i arkitektoniske og produktorienterede designproc
Published on August 18, 2004 By Jan Gralle In Misc
Rapport: Designproces og brugerkrav – Indarbejdelse af brugerkrav i arkitektoniske og produktorienterede designprocesser

Designproces og brugerkrav er et led i en øget fokusering på arkitektonisk kvalitet i byggeriet. Hvordan opnås - eller fastholdes - specifikke kvalitetsmålsætninger, herunder højere kunde-/brugertilfredshed, i udviklingen af design- og byggeprodukter såvel som i byggeprojekter?
Med udgangspunkt i 8 virksomhedsinterview med nøglepersoner fra fremtrædende design- og produktionsvirksomheder beskriver rapporten forskellige tilgange til designprocessen. De udvalgte virksomheder arbejder med formgivning og udvikling af produkter fra innovationskoncepter, industriel design og byggekomponenter til hele bygningskomplekser.

Forlag: By og Byg, Statens Byggeforskningsinstitut
Forfatter: Anne Beim, Natalie Mossin
Udgivelsesår: 2004
ISBN nummer: 8756312032
Varenummer: BYBUD401

http://www.byogbyg.dk/

Fra bogen:
Artikel i FORSK15: 'Designprocessen vigtig for kvalitet og værdi i det færdige byggeri'
Designprocessen spiller en afgørende rolle for et byggeprojekt. Både når det gælder projektforløb, ressourceforbrug, omkostninger og den kvalitet og værdi, der opnås i det endelige resultat.
Det er hovedkonklusionen i en ny bog med titlen ’Designproces og brugerkrav’. Bogen betragter design-processen som et forløb der kan målrettes og styres hen mod de særlige værdier man ønsker i et byggeprojekt. Brugerkrav kan ses som et redskab til at definere disse værdimål.
Gennem interview med nøglepersoner i 8 designtunge, danske virksomheder har lektor Anne Beim fra Kunstakademiets Arkitektskole (tidligere seniorforsker ved By og Byg) og ph.d.-studerende Natalie Mossin fra By og Byg undersøgt hvilke faktorer der har værdiskabende betydning for det efterfølgende projekt og det færdige produkt. Ud fra brugervinklen har de set på virksomhedernes etiske målsætning og de metoder og nøgleredskaber virksomhederne anvender for at nå deres mål på en konstruktiv og hensigtsmæssig måde.
Når det drejer sig om bygninger, så kan spørgsmålet om brugerkrav til de arkitektoniske løsninger nærmest betragtes som et samfundsanliggende. Bygningerne er ressourcekrævende at planlægge og opføre, de skal holde i mange år, og de påvirker derfor ikke kun dem der umiddelbart skal bo eller arbejde i bygningerne, men også alle andre mennesker der med tiden færdes i og omkring bygningen.
Med bogens bud på ’best practice’, i form af en række velfungerende metoder, redskaber og modeller, er der skabt grobund for en forbedret designproces i byggebranchen og dermed større bruger- og kundetilfredshed i byggeriet.
Erhvervs- og Boligstyrelsen har medfinansieret projektet.

Comments
No one has commented on this article. Be the first!